永昌源「杏露酒(しんるちゅう)シリーズ」
キリンビール株式会社
Ei-SHO-GEN "Shin Lu Chu"
Kirin Brewery Co., Ltd.
Category: Packaging Date: 2005
杏露酒は中国の伝統的な製法「浸漬法」により造られたあんずのリキュールです。今回のリニューアルは1969年の発売以来初めて行われるもので、旧来からのイメージを一新することが求められました。メインターゲットの若い女性が手に取りやすいよう、オフホワイトのラベルとフルーツのイラストでナチュラル感を演出、同時に店頭でラベルが引き立つよう意識しました。また中国の古い刺繍を元にしたドラゴンリースは旧ラベルにあった竜のイラストを継承しつつ、上質感と高揚感を表すシンボルへ昇華させています。杏露酒はこれらのリニューアルによって次世代化に相応しい表情を創り上げ、以降他のフレーバー(浸漬酒シリーズ)やソーダ缶など多様な展開を行っています。
Shin Lu Chu is a liquor made from plums by traditional Chinese steeping method. The renewal took place first time since the liquor was introduced in 1969, and complete refreshing of existing image was required.
A nature friendly atmosphere was produced by using off-white background of the label for easy access to a bottle for female customers who were major sales target, at the same time, a flowery shop front effect was considered. By succeeding the illustration of a dragon in the old label, the dragon symbolized in Chinese traditional embroidery was expressing quality atmosphere. The illustration of plum was focused on for easy-understanding of the contents. Through these works,
Shin Lu Chu had created the expression leading to the next generation of the liquor.